Descoper? fascinanta istorie a tacâmurilor ?i modul în care acestea sunt folosite, pentru a avea întotdeauna la îndemân? câteva fapte interesante ?i utile, cu care po?i anima orice conversa?ie.
Înc? din zorii timpului, oamenii s-au echipat cu unelte rudimentare create din pietre cioplite ?i oase pentru vân?toare ?i consumul alimentelor.
Aceste crea?ii primitive erau adesea decorate cu pene, bijuterii sau chiar inscrip?ii ?i au fost prezente în jurul mesei pân? în Evul Mediu, când furculi?ele au devenit un obiect de uz comun.
În 1669, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, cutitele ascu?ite de vân?toare au fost înlocuite cu unele mai pu?in periculoase.
Otelul inoxidabil nu a ap?rut decât mult mai târziu, în secolul al 20-lea. Furculi?ele au ap?rut aproximativ în aceea?i perioad? ca ?i cu?itele.
Cu doar doi col?i ini?ial, acestea erau folosite numai pentru g?tit ?i servire, deoarece consumarea hranei cu altceva decât mâinile era considerat? o ofens? religioas?.
Egiptenii antici au fost primii care le-au utilizat drept tacâmuri iar Ecaterina de Medici le-a popularizat pe mesele franceze din secolul al XVI-lea. Lingura a avut origini umile fiind sculptat? ini?ial din lemn, oase, piatr? sau scoici.
Numele s?u modern provine din termenul anglo-saxon „spon”, care se traduce prin „bucat? de lemn”. Lingurile dateaz? înc? din timpurile egiptenilor antici ?i ale grecilor ?i romanilor iar designul lor s-a perfec?ionat treptat ajungând la stilul actual abia în secolul al XVIII-lea.
Tacâmuri esen?iale: Cu?ite
Cu?itul de mas?
Cu?itul de mas? este un instrument versatil folosit frecvent pentru t?ierea alimentelor în situa?ii informale. Acest tip de cu?it are adeseori o lam? zimtat? ?i poate fi achizi?ionat atât individual cât ?i în seturi diverse.
Cu?itul pentru unt
Cu?itul pentru unt este special conceput pentru a r?spândi unt sau gem pe pâine f?r? a rupe felia. Lama acestui tip de cu?it nu are zim?i ?i este u?or mai pu?in ascu?it?.
Un produs calitativ va avea un corp robust realizat din otel inoxidabil menit s?-i asigure durabilitatea pe parcursul anilor.
Cu?itul pentru friptur?
Cu siguran?? ve?i reg?si acest tip de cu?it pe orice mas? tradi?ional? datorita utilitatii sale incontestabile: tãiere eficientã a cãrnurilor diverse. Puteti intalni acest tip de cutitas in magazine specializate dar si in cele comune.
Cu?itele pentru desert
De?i nu este la fel de comun precum alte tipuri de cutite ,cutitasuluide desert joaca un rol important mai ales in cadrului meselor formale.
Cand vine vorba despre savurarea unei felii delicioase tort sau tartei,cutiatsaul impreuna furculita pot face experienta mult mai placuta si eleganta.
Cutitasaul are dimensiuni reduse si practice care faciliteaza manipualrea acestora. Aparitia pe masa a acestui tip rafinat cutitas ajuta la imbunatatire stari generale a mesei.
Desigur existacutitate scumpe dar totusi pot fi gasite optini accesibile ca pret.
Furculi?ele sunt tacâmurile indispensabile
Furculita pentru salata
Furculita pentr salataeste frecvent intalnita atatt la mese formale cat sia cel informale .Este evident ca ea este folosita preponderent pentru salate .Are dimensiuni medai spre mari ,fiind adecvata pentrumai multe feluri demancare .Oamenii nu respectaintotdeanuna eticheta culinara ,mai ales cand vine vorba despre evenimentele infamilie .
Furculita pentrucina
Fiind confectionata cel mai desdin otelinixidabil,furcultia pentrucina are dimensiuni generoase.
Aceasta ustensila este creata specialpentru afolosi farfuria principala saau majoritateafelurlor demancare ce implica surse proteine (sub forma de carne).
Este indoielnica ceamai utilizatafurcultia dintretacamurile existente ,deaceea nu ar trebuisalipseasca niciodatabucatriei dumneavoastra .
Furculi?a pentru desert
Chiar daca estemaimicadecataltelefurculte,pentru desert estela fel derobusta ,rezistand testultimpului,in special candesteconfectionata diun material decalitate cum arfiotelulinixidable.
Ea ofer? o alternativa eleganta laservireadeserturlor,in specialpentru persoanelecareaderala regulile define dining unde fiecarefel demancare are propriiletacamure.
Lingurita de desert
Se foloseste, in mod evident, pentru consumarea deserturilor mai moi, fie ca este vorba de mousse sau prajiturele cu blat si crema. O gasesti pe mesele aranjate mai formal, elevand aspectul asezarii. Cand doresti sa iti impresionezi oaspetii si servesti desert, nu va lipsi de pe masa.
Se deosebeste de alte linguri si lingurite prin faptul ca marginile sunt usor zimtate, de obicei, pentru a putea taia blatul.
Lingura de supa
Nu ii mai trebuie prezentare, fiind cea pe care o folosesti pentru a consuma supe. Poate fi inlocuita de lingura obisnuita, dar este mai eleganta si are o forma mai rotunda si usor mai adanca, fiind mai mica decat una normala, dar mai mare decat lingurita.
Lingura de bulion
Se gaseste la mesele formale, fiind folosita pentru a consuma supele foarte usoare sau lichide. Are forma mai redusa fata de cele de supa si nu intalneste la fel de des in seturi simple sau magazine.
Spork-ul
Aceasta ustensila face parte dintr-un trend, nefiind tocmai gasita in cazul cinelor formale, ci mai degraba in casele oamenilor.
Aspectul este clar, fiind format dintr-o lingura cu colti de furculita, indeplinind un dublu rol. Pentru a obtine o astfel de piesa, va trebui sa o cauti in magazinele online si offline, deoarece nu o intalnesti in seturile de tacamuri clasice.
Apreciez informatiile utile despre intrebuintarile tacamurilor din article. Nu numai ca sunt folosite pentru a manca, dar pot fi si obiecte decorative sau chiar bijuterii.
Sunt impresionat de diversitatea felurilor de tacamuri prezentate in articol. Fiecare cultura are propriile sale obiceiuri si instrumente specifice pentru a se bucura de masa.
Mi-a placut sa aflu despre diferitele tipuri de tacamuri existente si modul corect de a le folosi. Este important sa respectam eticheta si traditiile legate de mancat.
Interesant articol despre tacamuri! Am invatat multe lucruri noi despre istoria si evolutia acestora. Este fascinant cum s-au schimbat de-a lungul timpului si cum au devenit parte integranta a mesei noastre de zi cu zi.